16

Odp: Wyprawy dla "mniej zaawansowanych rowerowo"

big_smile:D:D

17

Anni: Czyli ewentualna jazda z Tob? b?dzie polega?a na tym, ?e powiesz mi na starcie kt??r?dy mam jecha? i to by by?o na tyle??:P

18

Wojtek napisał(a):

Anni jak chcesz robi? post?py to po co robisz odpoczynek po podjazdach ? Chcesz wylewu dosta? wink ?Odpoczywa si? na zjazdach ?eby rozprowadzi? po nogach zm?czenie przed kolejn? g??r?.

Jak nigdy nie siadam, je?li o to Ci chodzi. Po prostu zatrzymuj? rower, nie schodz?c z niego, wi?c nie przesadzaj z tym wylewem. ;-)

Wojtek napisał(a):

/EDIT  Ju? m??wienie, ?e trasa jest nudna jak flaki z olejem nie przyniesie oczekiwanych efekt??w. Nie b?d? m??wi? ile ja w tamtym roku powtarza?em jedn? i t? sam? rund?, ale na pewno nigdy nie m??wi?em, ?e jest nudna big_smile

Nudna, bo znam j? ju? od A do Zet. :>

Vinczenco napisał(a):

Anni: Czyli ewentualna jazda z Tob? b?dzie polega?a na tym, ?e powiesz mi na starcie kt??r?dy mam jecha? i to by by?o na tyle??

No, a? tak chamski nie m??g?bym by?.

19

Annihilator napisał(a):
Wojtek napisał(a):

Anni jak chcesz robi? post?py to po co robisz odpoczynek po podjazdach ? Chcesz wylewu dosta? wink ?Odpoczywa si? na zjazdach ?eby rozprowadzi? po nogach zm?czenie przed kolejn? g??r?.

Jak nigdy nie siadam, je?li o to Ci chodzi. Po prostu zatrzymuj? rower, nie schodz?c z niego, wi?c nie przesadzaj z tym wylewem. ;-)

Zatrzymanie roweru to zatrzymanie n??g czyli odpoczynek nie wiem sk?d wymy?li?e?, ?e mia?em na my?li siadanie. Je?li bym widzia?, ?e kto? siada na poboczu to musia?by by? chyba bardziej pijany ni? zm?czony smile Ja po wysi?ku nigdy si? nie zatrzymuj? wol? pokr?ci? chodzia? na tym 1:1 ?eby uspokoi? puls, przez kilka min bo zatrzymanie n??g (zatrzymywanie rowera bo chyba st??jki nie robisz w miejscu) przy pulsie maksymalnym mo?e kiedy? zwali? Ci? z n??g  wink bo serce pompuje dalej krew na najwy?szych obrotach.

--
Czas na holendry big_smile

20

Dzięki Wojtek, zastosuję się do Twojej rady na drugi raz.

21

Annihilator napisał(a):

Tylko lojalnie uprzedzam, ?e ja jad? swoim tempem treningowym (musz?, je?li maj? by? post?py), wi?c je?li nie nad??ysz, to raczej nie zaczekam na Ciebie, za wyj?tkiem podjazd??w pod Alwernie, Mi?kinie i Pary? (na nich mog? zaczeka?, bo zwykle po nich si? zatrzymuj? na 5 minut odpoczynku i uzupe?niania p?yn??w. ale to s? moje jedyne postoje na ca?ej tej trasie).

ladnie czego to czlowieka mozna nauczyc w BT zawsze ja z kenym tak robilem big_smile a teraz juz anni chce ludzi w tyle zostawic big_smile

Na wojnie nie ma nagrody za drugie miejsce.

http://Rowerowe.net

22

Wojtek napisał(a):
Annihilator napisał(a):
Wojtek napisał(a):

Zatrzymanie roweru to zatrzymanie n??g czyli odpoczynek nie wiem sk?d wymy?li?e?, ?e mia?em na my?li siadanie. Je?li bym widzia?, ?e kto? siada na poboczu to musia?by by? chyba bardziej pijany ni? zm?czony smile Ja po wysi?ku nigdy si? nie zatrzymuj? wol? pokr?ci? chodzia? na tym 1:1 ?eby uspokoi? puls, przez kilka min bo zatrzymanie n??g (zatrzymywanie rowera bo chyba st??jki nie robisz w miejscu) przy pulsie maksymalnym mo?e kiedy? zwali? Ci? z n??g  wink bo serce pompuje dalej krew na najwy?szych obrotach.

Zgadzam si? do jednej rzeczy z Wojtkiem, ?e jak masz szybki puls to trzeba go najpierw uspokoi?, czyli zmniejszy? tempo. Ale kategorycznie nie zgadzam sie, ?e nie nale?y odpocz?? np. robi?c st??jk?, po to by dokrwi? mi??nie n??g, porozci?ga? je, popracowa? z nim lekko bez uciskaj?cego arterie siod?a. Nawet warto co? takiego zrobi? na maratonie, wtedy jest szansa, ?e dalej si? zajedzie, je?eli objawy zdr?twienia wyst?pi?y na siodle. To nic tylko zsi??? i je prostowa? i masowa?. Wystarczy minuta, mo?e dwie. Wiadome, ?e p??ki jeszcze si? da, to warto robi? st??jk? na rowerze, gdy jedziemy z g??ry, ale i tak mamy pewne ograniczenia ruchowe. Dlatego zaznaczam, ?e zatrzymanie si? jest przy ma?ym pulsie i mocnym zdr?twieniu wskazane, je?eli czujemy, ?e zaistnia?o niedokrwienie jakich? mi??ni poprzez ucisk siod?a.

no risk no fun
Większość (86% społeczeństwa posiadającego mniej niż 110IQ) nigdy nie miała racji i nigdy jej nie będzie mieć.
UWAGA! INFORMACJE W MOICH POSTACH SĄ DARMOWE ZA CO GROZI KARA Z URZĘDU SKARBOWEGO.
http://podatki.wp.pl/kat,9231,wid,11492 … omosc.html

23

16:30 wyruszam ;-)

24

No i my ju? po - 54 km z Kub? zrobili?my, ja mia?em ?redni? 22.2, Kuba pewnie wi?ksz?. Niestety skr??ci?em tras? o par? km, bo ba?em si? przeci??enia silnika, ale po przyj?ciu do domu, stwierdzi?em, ?e zapas mocy na par? km bym jeszcze mia?. Mo?e nast?pnym razem.

Prawdopodobnie (je?li chodzi o mnie), nast?pny raz mo?e by? w poniedzia?ek, gdy? w pi?tek wypada?oby co? na uczelnie si? pouczy?. Kuba chyba je?dzi codziennie, wi?c jazd og??lnie nie brakuje, jak kto? chce i jest ch?tny.

25

Mi wyszło 55,5 km średnia prędkość 23,7km/h.
Więcej rozpisałem się tutaj:
http://bikertrzebinia.pl/forum/viewtopi … 4730#p4730

no risk no fun
Większość (86% społeczeństwa posiadającego mniej niż 110IQ) nigdy nie miała racji i nigdy jej nie będzie mieć.
UWAGA! INFORMACJE W MOICH POSTACH SĄ DARMOWE ZA CO GROZI KARA Z URZĘDU SKARBOWEGO.

26

Jakub napisał(a):
Wojtek napisał(a):

Zgadzam si? do jednej rzeczy z Wojtkiem, ?e jak masz szybki puls to trzeba go najpierw uspokoi?, czyli zmniejszy? tempo. Ale kategorycznie nie zgadzam sie, ?e nie nale?y odpocz?? np. robi?c st??jk?, po to by dokrwi? mi??nie n??g, porozci?ga? je, popracowa? z nim lekko bez uciskaj?cego arterie siod?a. Nawet warto co? takiego zrobi? na maratonie, wtedy jest szansa, ?e dalej si? zajedzie, je?eli objawy zdr?twienia wyst?pi?y na siodle. To nic tylko zsi??? i je prostowa? i masowa?. Wystarczy minuta, mo?e dwie. Wiadome, ?e p??ki jeszcze si? da, to warto robi? st??jk? na rowerze, gdy jedziemy z g??ry, ale i tak mamy pewne ograniczenia ruchowe. Dlatego zaznaczam, ?e zatrzymanie si? jest przy ma?ym pulsie i mocnym zdr?twieniu wskazane, je?eli czujemy, ?e zaistnia?o niedokrwienie jakich? mi??ni poprzez ucisk siod?a.

Ze st??jk? ?artowa?em bo to jest bezsensowny pomys?. A Kuba na ucisk siod?a to wystarczy wsta? i pokr?ci? troch? na stoj?co a jak nie pomaga to zmieni? siod?o big_smile A co do rozci?gania zaraz po maratonie to nie jestem pewien czy to jest wskazane, chyba powinno by? to wieczorem po ciep?ej k?pieli aczkolwiek widywa?em ( i sam tak nieraz robi?em) rozci?gaj?cych si? zawodnik??w po zawodach biegowych/kolarskich i nic im nie by?o :>

--

27

Gdzie ?artowa?e?? M??wi?e? wyra?nie to co potwierdzasz w kolejnym po?cie. "?adnych zatrzyma?." To samo napisa?em, ?e mo?na wsta? z roweru, ale na prawdziwe zdr?twienie, (nie m??wi? o skurczu) to nale?y jak najszybciej doprowadzi? krew do mi??ni i najskuteczniej to zrobisz zatrzymuj?c si? i zsiadaj?c pozwalaj?c mi??niom rozlu?ni? si?. Gdy tylko wstajesz na rowerze nadal masz napi?te ?ydki i musisz utrzymywa? r??wnowag? i koncentracj? (uwag?) nie mo?esz skupi? si? tylko na rozlu?nieniu mi??ni, lecz na je?dzie.

no risk no fun

28

Sie zrobi?o niezle OT , ale wyja?nie smile ?artowa?em ze st??jk? bo st??jka to stanie w miejscu na rowerze bez zsiadania wink Ale ogolnie to w trasie nie ma sensu si? zatrzymywa? je?li nie ma takiej potrzeby :>

--

29

Jak nie ma potrzeby to nikt się nie zatrzymuje wink ;p i wszystko jasne smile

no risk no fun

30

Kto by sie wybrał w sobote na jakąś trase w okolicach 45-50km w jedną strone tylko myśle gdzie by tu jechać tempo raczej spokojne  średnia w okolicach 23km/h smile